Article image
7. februar 2018

Susanne vil holde sit løfte til mor

Susanne Yde fra Nykøbing har prøvet mange ting. Det er blandt andet blevet til 17 år i fiskeindustrien og otte børn. Nu gør hun sig umage på skolebænken, for hun skal holde sit løfte til sin afdøde mor.

 

Øjnene bliver knebet sammen under det brune pandehår. De er vendt mod computeren. Pennen i højre hånd noterer nogle sirlige bogstaver på blokken ved siden af tastaturet.

Susanne Yde på 53 år sidder i det såkaldte flex-værksted på VUC i Thisted. Det er et undervisningslokale, hvor kursister kan arbejde selv, men også løbende få hjælp af en underviser. Hun er fuldt fokuseret på teksten på skærmen. En gang var det rejerne på fiskefabrikken i Glyngøre, der havde Susanne Ydes daglige opmærksomhed. Nu er det øvelser for ordblinde.

For som mere end en million andre danskere, så kæmper hun med at læse og stave. Det har hun sådan set altid gjort. Men efter hun er startet på ordblindeundervisning (OBU) på Thy-Mors HF & VUC, er det gradvist blevet bedre.

Jeg gik i en hjælpeklasse fra 5. til 9. klasse. Men det var nu ikke, fordi vi fik meget hjælp, siger hun.

Fysisk arbejde

Susanne Yde gik ud efter 9. klasse uden at tage afgangseksamen. Hun fik sin første søn kort tid efter, og tiden med skolegang var forbi. I stedet gik årene med at arbejde og få børn. Hele otte blev det til, samtidig med at hun gav den en skalle på fiskefabrikken, hvor hun arbejdede i 17 år.

Det var et fysisk krævende arbejde med løft og store maskiner. Der var også store temperaturforskelle mellem de forskellige rum, arbejdet foregik i, hvilket sled på kroppen.

– Jeg tog rigtigt meget overarbejde, og der var travlhed i perioder. Arbejdet fyldte meget også i forhold til familien, siger hun.

Susanne Yde blev afskediget ved en fyringsrunde i 2010. Siden da har hun haft forskellige jobs med rengøring, i butik og som handicaphjælper. Alt sammen noget, hun blev henvist til af jobcentret.

Lærer hurtigt

Sidste år blev det besluttet, at Susanne Yde kunne få bevilget en efteruddannelse. I første omgang er det ordblindeundervisning på Thy-Mors HF & VUC. Men efter sommerferien er det planen, at hun skal tage 9. klasse samme sted.

Jeg skal nok arbejde lidt hårdere end andre, fordi jeg er ordblind. Og når det kommer til matematik, så er det ikke noget, jeg har haft særligt meget af tidligere i livet, siger Susanne Yde, der dog har skulle bruge regning gennem sit arbejde.

Tiden tilbage på skolebænken har dog foreløbig været en succes for Susanne Yde.

– Det går fint med at gå i skole. Jeg synes, at jeg lærer hurtigt. Blandt andet går det rigtigt godt med at lære engelsk. Jeg forstår det ret godt, men jeg har ikke den store erfaring med at tale eller skrive det, siger hun.

Susanne Yde har da også lidt ekstra motivation med i baggagen. Hendes mor døde i november, og inden da fik hun Susanne til at love, at hun ville gøre 9. klasse færdig.

Nu kan hun ikke længere følge med i, hvad jeg laver. Men det lægger da et vist pres på mig, at jeg lovede hende det, smiler Susanne Yde.

Hjælper børnene med lektierne

Af de otte børn hun har, bor de to yngste børn på ni og 10 stadig hjemme. Dem håber hun, at hun fremover kan hjælpe med lektierne i takt med, at hun selv bliver dygtigere. Samtidig er der totalt opbakning fra de store børn.

– De ældste børn synes, at det er godt, at jeg går i skole. Der er bare mindre stress, og jeg har bedre tid til nyde familien og de små ting, siger hun.

Hvad fremtiden byder på, er endnu ikke helt fastlagt. Men forhåbentlig kan efteruddannelse give hende et rygstød til en ny karriere i arbejdslivets efterår, hvor hun ikke behøver at slide med kroppen, som hun har været vant til.

Jeg ved endnu ikke, hvad jeg skal være, når jeg færdig. Men det skal helst ikke være et alt for fysisk arbejde. Det kan godt være, at jeg skal arbejde med handicappede igen. De er sådan nogle dejlige, glade mennesker, der er søde og rare, når man lærer dem at kende, smiler hun.

________________________________________________________________________________

Er du ordblind?

Ordblindhed kan komme til udtryk på mange måder. Nogle har problemer med at skrive egen adresse, mens andre har svært ved at mestre skriftlige opgaver i forbindelse med uddannelser.

Det er dog aldrig for sent at knække læsekoden. Ofte viser det sig, at det faktisk er ret lidt, der skal til. Tegn på ordblindhed kan blandt andet være, at du:

  • læser langsomt og generelt har svært ved at overskue en tekst
  • har svært ved at læse undertekster på tv
  • læser nogle ord forkert og bytter om på bogstaver, både når du læser og skriver
  • har svært ved at stave og svært ved at skrive en tekst, der hænger sammen

Er du ordblind, eller har du mistanke om, at du er det, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi er vant til at hjælpe, og vi ved, hvordan du kommer videre. Vi ved også, at stort set alle, som har gået på vores hold, ville ønske, de var kommet i gang noget før.

En test og en samtale kan vise, hvorvidt der er tale om ordblindhed eller manglende øvelse.

Kontakt Thy-Mors HF & VUC for at få en uforpligtende samtale:
Ordblindekoordinator Marenlise Facius, telefon 40 18 58 86, marenlise.facius2@skolekom.dk

Tilbage