Nykøbing og Thisted: 8. november 2017

Operation Dagsværk

Til årets Operation Dagsvæk arbejder tusindvis af elever fra de danske ungdomsuddannelser og 8.-10. klasser til fordel for andre unge over hele verden. De giver en dag af deres egen uddannelse, for at give en uddannelse til andre unge et sted i verden.

 

I år støttes et projekt i Dhaka med det formål at uddanne unge i Dhakas slum til at kræve deres ret.

Verdens byer vokser eksplosivt, mere end halvdelen af jordens befolkning bor nu i byerne og uligheden vokser. I Dhaka, Bangladesh, vokser millioner af unge op i ekstrem fattigdom med meget få muligheder for at påvirke beslutninger, der vedrører deres eget liv og udviklingen i deres by. De kunne ligeså godt være usynlige.

Dhaka er verdens hurtigst voksende by og er kåret som verdens værste by at bo i. Det skyldes blandt andet, at 60% af byens befolkning bor i slumområder, hvor ekstrem fattigdom, sygdomme, forurening og oversvømmelser er en del af hverdagen. Mere end ni millioner mennesker i Dhaka lever under disse forhold, alligevel er problematikkerne usynlige hos myndigheder og den mere velstående del af byens befolkning.

Slumområderne ligger i byen, men er ikke anerkendt. Middel- og overklassen sætter aldrig deres ben i slummen. De aner ikke, hvordan leveforholdene er for de fattigste. Selvom det er børn og voksne fra slummen, der kører byens rickshaws, arbejder på fabrikkerne og fjerner skraldet i de velhavende dele af byen.

Flere millioner af slummens beboere findes ikke i nogen offentlige systemer eller registre. Der er ikke kort over deres gader, de har ingen adresse og ikke papir på deres eksistens. Det gør det umuligt at få hjælp, når gaderne oversvømmes, hvis et hus brænder, eller man får brug for beskyttelse. Tør man overhovedet ringe til politiet? Og rykker de ud?

Ulighed i byerne handler i højeste grad også om dette; om adgangen til myndighederne og til de helt basale serviceydelser, som vi andre tager for givet.

Plan Danmarks Operation Dagsværk-projekt styrker slummens unge i at skabe et mere retfærdigt, sikkert og modstandsdygtigt sted at bo. Helt ude i slummen og på tværs af hele byen:

Vi etablerer aktivistskoler i tre af Dhakas værste slumområder. Her støttes de unge i at organisere og uddanne sig til stærke aktivister, som sammen skaber opmærksomhed og synlighed om den ulighed, der eksisterer i Dhaka. De færdiguddannede aktivister skaber konkret og bæredygtig forandring der hvor de bor. Eleverne i aktivistskolerne undervises under åben himmel i slummens gader. I stedet for bøger er læringen baseret på konkrete problemstillinger i slummen. 

Se mere her.

Tilbage